19 Şubat 2012 Pazar

Kolay Baklava

Hamur ile uğraşmayı çok seven biri olarak, birçok insanı korkutan baklava açmayı hiç de abartıldığı kadar zor bulmam o yüzden bu yazıyı okuyan kişilere de şunu tavsiye ederim ki, insanın neyi kolay neyi zor bulduğu kişiden kişiye değişir, önyargılara kulak asmamak lazım, canınız da çekiyorsa bence sıvayın kolları mutfağa girin, çok lezzetli bir sonuç alacaksınız.

Ben bir çok baklava tarifi okudum, kendi lezzet ve mantık süzgecimden geçirip, aşağıdaki tarifi uyguladım. Her görüşü dinleyip, kendine göre yorum yapmak en iyisi. Çünkü çok aşırı tatlı, hamur gibi baklava sevmem, bence baklava dediğin kıtır kıtır, bol cevizli, iç baymayacak tatta olmalı.

İşte Tarifimiz:
Bir kapta 4 su bardağı unu, 1 paket kabartma tozunu eliyoruz. Ayrı bir kapta 1 yumurtayı çırpıp, 1su bardağı ıılık sütü, 1 kaşık yoğurt, 1 kaşık sirkeyi ve 100 gr eritilmiş oda sıcaklığında tereyağını da ekleyip iyice karıştırdıktan sonra sıvı malzemelerle kuru malzemeleri kavuşturup, orta yumuşaklıkta bir hamur elde ediyoruz.3 adet büyük parçaya, büyük parçaları da 16 adet küçük parçaya bölüyoruz. İyi bir baklava hamuru elde etmek ve kolay açılmasını sağlamak için beklemesi gerekir. Yarım saat kadar ağzı kapalı,hava almayacak şekilde hamurumuzu bekletiyoruz. Bu arada da Şerbetimizi hazırlayabiliriz. 3 su bardağı su ile 4 su bardağı şekeri kaynatıp tam kaynarken yarım limonun suyunu sıkıp ekleyerek baklava şerbetini bir kenara alıp, soğutuyoruz. Şerbetimiz hazır, dönelim hamurumuza, hamurumuz dinlendi, açılmak için kıvama geldi.16 küçük parçayı üst üste koyup, tabak büyüklüğünde açıp, tabii unutulmaması gereken nokta her bir küçük parçanın arasına bolca buğday nişastası serpiyoruz ki birbirine yapışmış hamur olmuş bir baklavamız olmasın, sonra 3 adet büyük baklava yufkasının arasına bolca ceviz serpip, baklava dilimleri şeklinde kesiyoruz. 4 dolu yemek kaşığı tereyağını, 5 yemek kaşığı ay çiçek yağını ısıtıp, baklava dilimlerinin üstüne her bir tarafına gelecek şekilde döküyoruz. Sonrasında 200 derecelik ısıtılmış fırına veriyoruz, altı üstü nar gibi kızarana kadar kalabilir, fırınların performansı çok değişkenlik gösterdiği için kesin bir zaman veremiyorum bizimki 40 dk da pişti. Baklavamız ateş gibi sıcakken, soğuttuğumuz şerbetini döküyoruz ve coss sesini duyuyoruz. Artık baklavamız hazır bu noktadan sonra en zor aşamadayız, artık iyice acıktık ve yorulduk soğumasını beklemek,dakikalar nihayet geçiyor vee ... :) Kıtır kıtır baklavamıza kavuşuyoruz.

2 yorum:

  1. 3 adet baklava yufkası ve bizim açtığımız 16 parçayı kafamda birleştiremedim, ne yapıyoruz tam olarak?

    YanıtlaSil
  2. 16 adet 1- 1,5 karış açtığınız baklava yufkasını üstüste koyup bir büyük baklava yufkası elde ediyorsunuz. Aynı işlemi 3 kere tekrarlıyorsunuz. Umarım netleşmiştir:)

    YanıtlaSil