4 Mart 2012 Pazar

Sebze Karnavalı


Bugünlerde dengeli beslenme üstüne yoğun tartışmalar var en meşhurları tereyağı zararlı mı değil mi, yumurta kolesetrol yapıyor mu yapmıyor mu vs.vs. Beslenme Uzmanı olmadığım için konuya hakim değilim ancak bu tartışmalar okulda sosyoloji derslerinden birini hatırlattı bana rasyonalizme kör inancın insanlığı nasıl bir çılgınlığa götürdüğünden bahsetmiştik, insanların kaç saat uyuması, ne yeyip ne yememesi, hatta ne sıklıkta sevişmesi gerektiği dahi bir takım uzmanların görüşleriyle belirleniyor, ve modern insan bu kriterle hayatını şekillendirmesi bilinçli ya da bilinçsizce.. . Yemek konusunda kafa karışıklığı yaratan bu uzmanlarımıza karşı  benim görüşüm iç güdülere güvenmek ve deneyimlerle kendine neyin iyi gelip gelmediğini bulmak. Fazla abartmaya gerek yok, yemek mutluluktur, canın istiyorsa yenmelidir. 

Size bütün uzmanlardan onay alabilecek:) bir menü hazırladım. İsmini de sebze karnavalı koydum. Çok basit ve çok lezzetli bir brokoli salatası ve patates salatası bunun yanında da karnabahar yemeği. 

Brokoli salatası için istediğimiz kadar brokoliyi haşlayan tuzlu suya atıp, 3-4 dk. kadar haşlayıp,çıkardıktan sonra buzlu suya atıyoruz. Brokoliler süper yeşil rengini korumuş oluyor böylece. Sofraya getirmeden önce 2 limonun suyu, deniz tuzu ve z.yağı ile harmanlayıp servise hazır hale getirebiliriz.

Patates salatamız da oldukça sade, patetesleri haşlayıp, minik minik doğradıktan sonra bol limon suyu, zeytinyağı ve sirkeden oluşan sosun içinde max. süre beklemesi gerekli ki iyice çeksin, sabah yapıp akşam yiyebilirsiniz. Patateslere çarşıdan aldığım jalepeno biberleri, marketlerde konserve olarak satılıyor, ekliyorum. Bol taze çekilmiş karabiber ve sumak da patatese oldukça yakışan baharatlar.

Karnıbahar yemeğimizi de yaklaşık 15 dk. da yapabilirsiniz oldukça kolay. 1 küçük soğanı, 2 adet kırmızı biberi, 1 adet havucu minik minik doğrayıp, zeytinyağında kavuruyoruz. Tuzunu eklemeyi unutmayalım. Sonrasında karnabaharları da ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. 1 adet portakalın kabuğunu rendeleyip, yarısının da suyunu ekliyoruz. 1 adet büyük bir elmayı dilimleyip, 1 adet tarçın kabuğunu en üste koyup, tencerenin kapağını kapatıp, tıkır tıkır pişiriyoruz. 

Afiyet olsun. 

2 yorum:

  1. Süper tarifler Dodicim! senden bir bitter çikolatalı kek tarifi istiyorum evdeki bitterleri değerlendirmek için..

    YanıtlaSil
  2. En kısa zamanda yapacağım canım yeter ki iste:)

    YanıtlaSil